Psychologische Veiligheid in Teams, op weg naar HiPo teams!

Om een beeld over het onderwerp psychologische veiligheid te schetsen, introduceren we twee voorbeelden.

Voorbeeld 1: je ziet je college een paar rollen wc-papier mee naar huis nemen op vrijdagmiddag. Zeg je hier iets van of niet?

Voorbeeld 2: je hebt een geweldig idee om de velocity in je team te vergroten. Durf je dit ter sprake te brengen?

De bovenstaande voorbeelden hebben betrekking op situaties waarin het gedrag van een team wordt beïnvloed door psychologische veiligheid, want psychologische veiligheid bepaalt niet alleen of jij je beste zelf kunt laten zien, maar ook de productiviteit in je team. Ook kan de afwezigheid van psychologische veiligheid er zelfs toe leiden dat je het team wilt verlaten. Een gebrek aan psychologische veiligheid kan het bestaansrecht van een organisatie of bedrijf in gevaar brengen. Tijdens deze sessie leg ik de theorie achter psychologische veiligheid uit: wat is het, hoe herken je het, en wat zijn de voordelen van psychologische veiligheid. Daarnaast ga ik dieper in op de manier waarop je psychologische veiligheid binnen jouw team(s) kunt herkennen en wat je kunt doen om de veiligheid te vergroten.

Carolien Tijssen

Carolien Tijssen is als Agile Teamcoach werkzaam bij de Rabobank. Ze is lid van het Chapter Agile Transformation / S@S team. S@S staat voor Simplify@Scale en is het transformatieprogramma binnen de Rabobank. Met elkaar werken aan hetzelfde doel. Cascadering van bedrijfsdoelen naar afdelings- en teamdoelen. Teams kunnen echter pas echt excelleren zodra de teamleden zich veilig genoeg voelen om het beste uit zichzelf te halen en daarmee het team tot een hoger niveau tillen. Haar streven is om alle medewerkers in de teams die ze begeleidt, zich zodanig veilig te laten voelen dat zij het beste uit zichzelf halen én uit het team. Het resultaat telt, maar niet ten koste van de teamleden!

Bestel hier je tickets of bekijk hier de rest van het programma.