Systemische principes: een team is krachtiger dan de som van de teamleden

Geen van de onderdelen van een uurwerk maakt het een uurwerk. De wijzer niet, de tandwielen niet, de veertjes niet. Wanneer je echter alle onderdelen op de juiste plek legt, krijg je een uurwerk en komt het concept “tijd” ineens te voorschijn.

 

Een team heeft dan ook gelijkenissen met een uurwerk. Elk individu heeft zijn kennis, ervaring en manier van werken. Plaats je alle individuen naast elkaar dan heb je een groep van professionals, maar nog geen team. Indien elk persoon zijn plek en positie kan innemen, ontstaat er plotseling een functionerend team, waarbij het potentieel groter en anders is dan de som van de individuele potentieel.

 

Multi-disciplinaire, zelf-organiserende teams bouwen met T-shaped skills lijkt op papier eenvoudig, maar dat is het in de praktijk zeker niet. Elk teamlid brengt zijn eigen ervaring en kennis mee, maar ook zijn eigen patronen. Het samenkomen van al deze patronen kan ervoor zorgen dat een team zichzelf onbewust tegenwerkt. Wat men ook probeert, het potentieel van het team blijft onderbenut.

 

Tijdens deze interactieve sessie ontdekken we de systemische principes die bepalend kunnen zijn voor het bouwen van teams. De deelnemers leren blokkerende teampatronen te herkennen en verkrijgen inzichten om met hun eigen teams aan de slag te gaan.

Wouter Gheysen

Als Scrum Master en Agile Coach zet Wouter in op een holistische en systemische aanpak om de doelstellingen van teams en organisaties te bereiken. In zijn beginjaren als Scrum Master was Wouter vooral bezig met de implementatie van diverse Agile-frameworks zoals Scrum, Scaled Agile Framework, Scrum @ Scale, maar zijn ervaring leerde hem op een andere manier te kijken naar teams. Zijn zoektocht bracht hem op het pad van Systemisch Werk, Solution-Focused Coaching, Breakthrough Facilitation. Deze tools zet Wouter dagelijks in om teams en organisaties beter te ondersteunen om hun potentieel te kunnen ontsluiten. Wouter is de oprichter van Out of Our Minds, een agency gericht op het bouwen van future-ready organisaties, teams en bedrijfsleiders.

Bestel hier je tickets of bekijk hier de rest van het programma.