Mensen veranderen constant in milliseconden hun gedrag, anders zouden wij niet overleven. Zo zijn oeroude evolutionaire mechanismen achter vertrouwen essentieel bij duurzame gedragsverandering, verbinding, empathie en (sociale) acceptatie. En tegenwoordig ook in het vertrouwen in complexe digitale systemen, vaak in dezelfde milliseconden. Maar doe je dat vanuit vrijwillig (aan)leren en vertrouwen op een veranderende omgeving of via gedwongen aanpassingen, wat steeds vaker leidt tot wantrouwen?
In deze interactieve lezing met snelle experimenten toont neuro- en gedragswetenschapper en internationaal expert op het gebied van vertrouwen Erik Schoppen aan hoe je inzicht verkrijgt in de werking van ons brein en in onze interne biochemische ‘weegschaal’ die constant afwegingen maakt tussen wat iets kost en wat iets oplevert. Relevant voor iedereen die systemen ontwerpt.
Erik Schoppen houdt zich bezig op het snijvlak neuro- en gedragswetenschappen, branding, duurzaamheid en vertrouwen. Hij is internetpionier, merkexpert, ontwerper, innovator en bestseller auteur. Verder is hij een veelgevraagd adviseur en internationaal spreker over de onderwerpen: vertrouwen, privacy, neuroscience, AI, psychologie, gedrag en leiderschap. Hij toont in zijn vlotte en visueel aantrekkelijke lezingen hoe vertrouwen op te bouwen en in te zetten vanuit een duurzaam, sociaal en resultaatgericht perspectief. Complexe materie brengt hij in vlot tempo en met aanstekelijke humor terug tot overzichtelijke (voor)beelden. Door zijn ervaring weet Erik niet alleen zijn publiek te informeren over hun eigen bewustzijn, merkgedrag en emoties, maar ook te inspireren om hier iets mee te doen. Zijn lezingen worden door het publiek omschreven als ‘altijd te kort’ en eye-openers.