YoungOnes
YoungOnes

Empowered – Van zielloze feature factory naar bevlogen product team

Productontwikkeling is meer dan alleen Scrum. Toen ons bedrijf ging opschalen werd product ownership feitelijk teruggedrongen tot stakeholdermanagement en backlogbeheer, waardoor zowel de Product Manager en ontwikkelteams zich niet gehoord en gedemotiveerd voelden.

Om het maximale uit deze teams te halen introduceerden wij concepten uit ‘Empowered’ van Marty Cagan. Zo werd de Product Manager meer dan een doorgeefluik en kreeg deze de vrijheid om zich binnen een strategisch kader te richten op het vinden van de maximale waarde voor zijn gebruikers en de business. Daarnaast kregen de ontwikkelaars weer vleugels doordat zij meer inspraak hadden in zowel de oplossing als de vulling van de backlog.

Maarten van de Pas

Maarten is iets meer dan 2 jaar geleden bij YoungOnes begonnen als Product Manager, om te helpen bij de professionalisering en het in-house halen van de productontwikkeling. Inmiddels werkt hij samen met nog twee Product Managers, een designer en een Scrum Master.
Hij heeft de hele transformatie zelf ingezet en meegemaakt (en hij plukt hier nog dagelijks de vruchten van). Toen hij begon, als enige Product Manager, had hij niet het gevoel dat hij in de lead was. Zelfs met het groeien van de development organisatie en het introduceren van meerdere product teams met elk hun eigen Product Manager, had hij nog steeds het gevoel dat ze constant aan de waan van de dag waren overgeleverd.

Door te investeren in een breed gedragen productstrategie kregen de Product Managers de ruimte om zelf bij te dragen aan waar het product naartoe ging. Door daarna ‘Empowerment’ te introduceren werden de verantwoordelijkheden voor zowel Product Managers als de ontwikkelaars en designers duidelijker en ontstond er veel breder ownership voor de productontwikkeling. Maarten heeft persoonlijk echt een omslag ervaren in de snelheid en bedrevenheid van de teams sinds ze op deze manier werken.

Bestel hier je tickets of bekijk hier de rest van het programma.